Водата в океаните се замества от пластмасата

30 септември, 2013, 2 070 прочетена

водата в океанитеВодата в океаните се замества от пластмасите.Много от нас са се любували на прекрасната българска природа, но несъмнено сме били и потресени от състоянието на реките и другите водни басейни. Пластмасови бутилки, найлонови торбички и какво ли още не. Неприятни за гледане, но и много опасни за живота в реките и другите водни басейни. Това съвсем не е локален проблем. В глобален мащаб се забелязва повишаване на замърсяването на моретата и океаните.

Проучвания на екозащитни организации са установили наличие на пластмасови парчета от всички взети проби от Атлантическия океан. Според тях причина за замърсяването са подводните течения и вятърът, който донасял пластмасовите отпадъци.

Държави като Япония, например споделят, че по бреговете й се изсипват хиляди тонове пластмаси, които безпрепятствено навлизат във водните басейни, а оттам и всички негативи са налице. Ползването на пречиствателни станции е силно застъпено в развитите държави, но това е само едната страна на монетата. Превенцията е от световно значение за опазване на водните ресурси.

Учените твърдят и, че това води до отлагане на опасни вещества /например Бисфенол А/, а концентрацията им се повишава с увеличаване на замърсеността. Други отпадъци пък съдържат дори канцерогенни токсични вещества. Например замърсяването с материали, традиционно ползвани за топлоизолация. Стирофомът е един от тях. Той се разпада на дребни компоненти и след разлагане във водата отделят канцерогенни вещества. Друг риск за обитателите на водния басейн е този от поглъщане или попадане в клопката им.

От птичи поглед са установени огромни „петна“ пластмаса, които се реят по повърхността на водата на тънък слой.

Решението не е лесно и е свързано с комплексни действия. Поставянето и обновяването на пречиствателни станции е само крачка към облекчаване на проблема.

Дали това ще бъде бъдещето ни – вместо океани с вода, ще имаме океани от пластмасови отпадъци и кой е отговорен за това?

Очакваме вашите коментари

WordPress Blog