Водни спортове

3 януари, 2015, 3 253 прочетена

В България имаме от всичко по много – планини, водни басейни, котловини. Всички тези природни богатства правят възможно практикуването на най-различни спортни дисциплини – катерене, водни спортове, ски и други. И тъй като вече е пролет и предстоят топли месеци, възможностите за туризъм стават много благоприятни за любителите на водни спортове.
В почти всички язовири и реки може да се практикува гребане с кану или каяк, рафтинг или риболов. Ако сте начинаещ във водните спортове и още не сте избрали с кой точно желаете да се занимавате, прочетете следващите редове. водни спортове
Рафтинг – екстремен воден спорт, при който се правят спускания по буйни реки. За целта се използват специални лодки за рафтинг.
Гребане – при гребането с кану или каяк се използва силата на загребване, което се прави по посока на движението. Разликата между кану и каяк е в това, че са предназначени за различни води.
• Кану – стабилна и сигурна лодка, предназначена за тихи и спокойни води. Подходящо е за забавление, риболов, разходка с приятели. Има модели с 1 до 3 слоя полиетилен, което ги прави много стабилни. Различават се и по броя на хората, които едновременно могат да ползват кануто – 1, 2, 3 лица. Снабдени са с удобни седалки от полиетилен или плат и дръжки за носене.
• Каяк – каяците са два вида, т.нар. Sit-in и Sit-on. При първият модел каяци, вие седите ниско, близо до водата, но сте защитени от вода и вятър, заради характерната им закрита форма. Много подходящи са за дълги преходи, като сте защитени от намокряне или студен вятър. Разполагат с отделение за багаж, което е закрито. Каяците също са разделени на видове – за начинаещи, за напреднали, едноместни, двуместни.
При вида Sit-on, кокпита, в който сядате е открит. Той е удобен за качване и слизане, подходящ е за кратки разходки в спокойни води, риболов и забавление. Не се препоръчва за дълги преходи. Има едноместни и двуместни модели. Други разновидности на каяците Sit-on е в зависимост от целта на спорта – забавление, риболов или някакъв друг. От това се определят допълнителните аксесоари, които ще присъстват или не в каяка.
Независимо към кой воден спорт ще се насочите е важно да сте добре екипирани и защитени. Ако сте начинаещи може да се възползвате от услугите на инструктори.

Очакваме вашите коментари

Free WordPress Themes