Да пазим България чиста

1 май, 2014, 4 822 прочетена

За четвърта поредна година страната ни стана част от инициативата “Да изчистим България за един ден”. Целта, заложена в зелената кампания, е почистването на тревни площи около жилищните сгради, както и паркове и градинки, които всекидневно замърсяваме, изхвърляйки безразборно най-различни отпадъци в тях.
Обнадеждаващ е фактът, че тази година броят на доброволците, включили се в кампанията, е по-висок от предходната. Това означава, че културата на българина за опазването на околната среда се повишава.Чиста природа
Но въпреки това парковете и градинките, засипани с боклук, все още са “картинка”, присъстваща в ежедневието ни. Всекидневно изхвърляме купища боклук. За съжаление много от нас не използват предназначените за изхвърляне на отпадъци съоръжения. Изхвърляйки отпадъците си на неподходящото място, замърсяваме природата. Освен вредните газове, които изхвърляме всекидневно в атмосферата в резултат от употребата на леки автомили и дейността на промишлените предприятия, “задушаваме” природата с тоновете боклук, които изхвърляме в нея. Едва ли някой би се чувствал добре, живеейки в замърсен дом. Земята е нашият дом и дома на децата ни, затова нека да се погрижим за опазването на чистота на заобикалящата ни природата.
За съжаление в забързаното си ежедневие не се замисляме колко дървета бихме спасили от изсичане, ако изхвърляме отпадъците си на предназначените за целта места. Рециклирането на отпадъците не само спасява хиляди дървета от изсичане, но и е предпоставака за намаляване на продукцията, произвеждана от промишлените предприятия. Това води и до понижаване на количества изхвърлени вредни газове в атмосферата в резултат от промишлената дейност. Отпадъците от заводите замърсяват почвата и водните басейни. Попаднето в тях на вредни пестициди и химикали води до унищожаването на цели екосистеми.
Рециклирането на хартия, пластмаса и стъкло намалява производството на нови такива. Рециклираните суровини могат да бъдат използвани повторно при производството на нови продукти. Винаги изхвърляйте отпадъците от хартия в сините контейнери. Не забравяйте, че в тях не се допуска изхвърлянето на силно омазнени хартиени отпадъци. На рециклиране подлежат само чисти хартиени отпадъци. Те могат да бъдат рециклирани цели 7 пъти, след което станават негодни за употреба. С рециклирането на 1 тон хартия се спасяват от изсичане 13 дървета и 4 кВт/ч електроенергия.Винаги изхвърляйте пластмасовите отпадъци в контейнерите със жълт цвят. Съоръженията със зелен цвят са предназначени за изхвърляне на отпадъци от стъкло.
Да оставим на децата едно по-добро място да живеене! Нека всеки от нас да даде своя принос за опазването на България чиста не само в деня на националната кампания за почистване на страната ни, но и през всеки един ден от годината, защото ние и децата ни заслужаваме да живеем в една по-чиста България.

Очакваме вашите коментари

mugen 2d fighting games