Зелен сертификат за 30 екохотела в България

27 октомври, 2013, 2 131 прочетена

екохотели в България   В България има общо 30 екохотели от семеен тип, които са получили сертификат „Зелена къща“. Това съобщи Любомир Попйорданов, който е председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм /БААТ/.

Този сертификат удостоверява, че хотелът, в който ще отседнете спазва всички правила за ограничаване на вредите върху околната среда. Те се изразяват в инсталиране на пречиствателни станции за водата, системи за събиране и оползотворяване на дъждовната вода /за поливане, за повторно използване в тоалетните казанчета/, соларни системи за използване на слънчевата енергия за затопляне на бойлерите и басейните, LED осветление, разделно събиране на отпадъци и други.

Екохотелите в България са разположени предимно в района на Централен Балкан, Родопите, Лудогорието и долината на р. Места. Хората, които посещават тези хотели са очаровани от природата, близостта до нея, екологичните продукти, които се отглеждат и използват за приготвяне на храната. Домашно приготвените ястия от отгледани на място, екологично чисти продукти, ръчно приготвен хляб и кисело мляко.

Друга характерна особеност на екохотелите е, че е чудесен начин за опознаване на бита и културата в съответния регион. Все повече хора ползват отпуската си, за да се докоснат и опознаят природата, като посещават такива къщи от семеен тип.

Сертификатът „Зелена къща“ е познато в Европа и печели все повече привърженици. Разработеният стандарт от БААТ е изцяло съобразен с критериите за еко- и агротуризъм на Европейския център.

Освен за пълноценна почивка в условия на тишина и спокойствие, зелените хотели са изключително подходящи за обучение на децата за грижа и опазване на околната среда.

Очакваме вашите коментари

Free WordPress Theme