Как да намалим сметката си за вода?

20 май, 2014, 1 403 прочетена

Сметката за вода е едно от перата в месечните ни разходи.

Пестейки водата не само даваме своя принос към опазването на природата, но и намаляваме месечните си сметки.Много често не обръщаме внимание на сифона, от който капе вода, въпреки че крановете са затворени, и постоянно отлагаме посещението на водопроводчика у дома. Ако си представим, че това се случва във всяко едно домакинство на вода, ще осъзнаем, че количеството чиста питейна вода, която се губи, е много голямо. Това означава само едно – проблемът с развалените сифони не е толкова незначителен, колко изглежда.

Така, че ако и във вашия дом има подобна повреда, по-добре се свържете незабавно с водопроводчика за отстраняването на проблема. Повредите във ВиК инсталациите товарят допълнително месечните ни сметки за вода. как да намалим сметката си за вода

При закупуването на домакински електроуреди, които използват вода, е добре да инвестирате в по-скъпи машини, които имат екологични програми. Това ще намали не само консумацията на електроенергия и респективно сметката ви за ток, но и сметката ви за вода.

По-скъпите съдомиялни и перални машини разполагат с еко програми, при които се използва не само по-малко електроенергия, но и по-малко вода.

Повечето перални машини имат електронна везна, която измерва точното тегло на дрехите в нея и спрямо тяхното количество определя количеството на водата, която ще бъде изразходена за тяхното изпиране. Използвайте домакинските електроуреди в оптималния им капацитет. В случай, че вашата перална машина не разполага с електронна везна, използвайте я в оптималния й капацитет.

Добро решение за мивката в кухнята е използването на струен разпределител, който значително намалява количеството на консумираната вода, тъй като водната струя се разпръсква на капчици. Използването на цедката ще ви спести годишно около 3 кубика вода на човек от домакинството.

Повечето съдомиялни машини изразхпдват 12-16 литра вода на цикъл. Употребата им е изключително ефективна, тъй като при измиването на същото количество съдове на ръка, се изразходва значително повече вода.

Установено е, че около 1/3 от водата, която консумира едно домакинство, се изразходва за изплакването на тоалетната чиния. Монтирането стоп-бутон значително намалява това количество.

Друг алтернативен метод, който също значително би намалил сметката ви за вода, е монтирането на домашна пречиствателна станция, която може да използване на вашата вила. Пречистената вода може да бъде използвана за други дейности, извършвани в домакинството като – поливане на градината, измиване на колата.

Очакваме вашите коментари

Weboy