Водни съоръжения от древността

25 април, 2014, 2 297 прочетена

Днес, човекът е основен фактор за замърсяването на водата. На пътя й ние поставяме резервоари за вода и пречиствателни станции. В миналото това не е било така.
Още от древни времена хората са се опитвали да подчинят водата на волята си и да я накарат да им служи. Едно от най-впечатляващите постижения в тази област са акведуктите. Конструирани са още през 5 век преди новата ера от асирийците, но ги свързваме най-вече с Римската империя.
Какво представлява акведукта ли? Най-просто казано това е водопровод или канал за пренос на вода. Много от тях са се издигали над земята и приличат повече на мостове. Целта им е била да докарат водата от планината или реката до града. Не са им били нужни сложни пречиствателни станции, както днес.Водно съоръжение
Сборната дължина на акведуктите в древен Рим е надхвърляла 400 километра. Това е невероятно инженерно постижение за времето си, което е останало ненадминато поне хиляда години. Част от тях могат да се видят в Рим и в… Пловдив. Древният Филипопол се е снабдявал с чиста, питейна вода от Родопите.
Най-добре запазеният акведукт може да се види и днес във френския град Ним. Нарича се Пон дьо Гар, височината му е достигала до 50 метра и е бил дълъг 48 километра. Представлява три реда каменни арки и съчетава в едно прецизна математическа точност и изключителна красота. Впечатляващо е как древните римляни са пресметнали наклона на съоръжението, така че водата да тече равномерно и да достига до града. Днес оцелелият мост е приятно място за разходки и е посещаван от хиляди туристи.
Друго полезно изобретение, което е впрегнало водата в полза на хората е воденицата. Водата се отбива от течението си и пада от високо или се използва течението на рекичка, за да задвижва дървено колело. То, от своя стара върти воденичните камъни, тежащи по половин тон, които смилат житните зрънца и ги превръщат в брашно. В Етъра можете да видите действащи воденица, тепавица и ковачница, задвижвани с помощта на водата.
Тези технологии са били щадящи за природата. Хората са пазели и ценели това, което имат. Ние взимаме пример от тях и дори мислим как да запазим това, което трябва да е извор на живот за нашите деца.
Фирма Юнит Комфорт ви предлага полезни решения за опазването и оползотворяването на водата. Разгледайте нашите качествени резервоари за вода и пречиствателни станции, които макар да не са красиви като древните акведукти, са изключително ефективни.

Очакваме вашите коментари

WordPress Themes